Pyruvate Kinase Deficiency - PK Def

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Jag har testat alla mina avelskatter för sjukdomen Pyruvate Kinase Deficiency, kallas också PK Deficiency eller PK Def. Det gäller att inte blanda ihop PK Def. som är en ärftlig enzymbrist och PKD som är en njursjukdom. Då det inte är så lätt att hitta någon samlad information om hur denna sjukdom visar sig, speciellt inte på svenska. Därför har jag skrivit ihop denna text där jag försöker förklara lite kort så att alla förstår.

PK är ett enzym som finns i dom röda blodkropparna och vid en brist (PK Def) så kan inte cellerna förnyas utan förstörs i förtid. Detta leder till att katten får hemolytisk anemi (blodbrist) i varierande svårighetsgrad. PK-brist finns på både människa, hund och katt men symptomen skiljer sig lite åt mellan arterna. Symptomen på katt är ofta diffusa och inkluderar ansträngning vid motion, svaghet, blekt tandkött och förstorad mjälte. Livslängden för katter med PK-brist kan vara normal men många katter dör före två års ålder. Ibland dör kattungarna redan i livmodern pga anemi men vanligtvis uppstår dom flesta symptomen tidigt i livet eller vid tider av stress eller infektion.

PK Def. är en autosomal recessiv gen, den är alltså belägen på en autosom (kromosompar) vilket innebär att hanar och honor är lika drabbade. Recessiv innebär att två kopior av genen är nödvändig för att utveckla sjukdomen, alltså en från modern och en från fadern. En katt som bara har en recessiv gen är en så kallad bärare utav sjukdomen och har inga hälsoproblem utan är lika friska som alla andra. Dock är det viktigt att vara medveten om att katten bär denna defekta gen så att man inte parar den med en annan bärare. Man testar enkelt kattens DNA genom att svabba kattens kind eller genom blodprov. Sen får man svar på om katten är normal, bärare eller drabbad.

Kom ihåg att detta är en enkelt recessiv gen som är lätt att få bort från genpolen genom DNA-testning och ansvarsfull avel.

 

Laboratoriet som jag har testat hos heter Langford Veterinary Services, England.
Alla som är medlemmar i en kattklubb har 20% rabatt på alla tester där om man uppger en kod som man får från sin egen kattklubb.

Ni vet var jag finns om ni har frågor ;)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥