Pyruvate Kinase Deficiency - PK Def
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Jag har testat alla mina avelskatter för sjukdomen Pyruvate Kinase Deficiency, kallas också PK Deficiency eller PK Def. Det gäller att inte blanda ihop PK Def. som är en ärftlig enzymbrist och PKD som är en njursjukdom. Då det inte är så lätt att hitta någon samlad information om hur denna sjukdom visar sig, speciellt inte på svenska. Därför har jag skrivit ihop denna text där jag försöker förklara lite kort så att alla förstår.
PK är ett enzym som finns i dom röda blodkropparna och vid en brist (PK Def) så kan inte cellerna förnyas utan förstörs i förtid. Detta leder till att katten får hemolytisk anemi (blodbrist) i varierande svårighetsgrad. PK-brist finns på både människa, hund och katt men symptomen skiljer sig lite åt mellan arterna. Symptomen på katt är ofta diffusa och inkluderar ansträngning vid motion, svaghet, blekt tandkött och förstorad mjälte. Livslängden för katter med PK-brist kan vara normal men många katter dör före två års ålder. Ibland dör kattungarna redan i livmodern pga anemi men vanligtvis uppstår dom flesta symptomen tidigt i livet eller vid tider av stress eller infektion.
PK Def. är en autosomal recessiv gen, den är alltså belägen på en autosom (kromosompar) vilket innebär att hanar och honor är lika drabbade. Recessiv innebär att två kopior av genen är nödvändig för att utveckla sjukdomen, alltså en från modern och en från fadern. En katt som bara har en recessiv gen är en så kallad bärare utav sjukdomen och har inga hälsoproblem utan är lika friska som alla andra. Dock är det viktigt att vara medveten om att katten bär denna defekta gen så att man inte parar den med en annan bärare. Man testar enkelt kattens DNA genom att svabba kattens kind eller genom blodprov. Sen får man svar på om katten är normal, bärare eller drabbad.
Normal
betyder att den defekta genen inte hittats hos katten. Alla avkommor efter
två PK Def.-normala katter är fria från den defekta genen och behöver ej
testas.
Bärare
har bara ärvt en PK Def.-gen och kommer inte att utveckla sjukdomen. Och för
att inte förlora blodslinjer och krympa genpoolen kan man para en bärare med
en testad PK Def.-normal katt, testa avkommorna och endast låta normala
kattungar gå vidare i avel. Det är viktigt att inte kastrera alla bärare då
vi ännu inte vet hur stort detta problem är.
Drabbad katt bär på två PK Def.-gener och har två föräldrar som antingen är drabbade eller bärare då den har ärvt en defekt gen från varje förälder. Vissa utav dessa katter visar inte några symptom under flera år, medan andra utvecklar anemi och dör unga. Hanar blir generellt inte lika sjuka som honorna. Vissa hanar lever långa, friska och produktiva liv för att sen vid testning vid hög ålder visa sig ha två defekta gener. Dessa hanar har då producerat många bärare och eventuellt även drabbade avkommor. Honorna är inte lika lyckligt lottade, dom brukar få problem vid sin första dräktighet. En hona med två defekta gener ska ej användas i avel då dödligheten under dräktighet är hög. Det är också vanligt med abortering utav foster och för tidig förlossning.
Kom ihåg att detta är en enkelt recessiv gen som är lätt att få bort från genpolen genom DNA-testning och ansvarsfull avel.
Laboratoriet som jag har testat hos heter
Langford Veterinary Services, England.
Alla som är medlemmar i en kattklubb har 20% rabatt på alla tester där om man
uppger en kod som man får från sin egen kattklubb.
Ni vet var jag finns om ni har frågor ;)
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥